Blok czekoladowy to deser znany i uwielbiany przez niemalże każdego smakosza. Wyjątkowe połączenie mleka, kakao oraz bakalii podbiło kubki smakowe wielu Polaków. Warto wrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa i zrobić ten kultowy specjał w domowym zaciszu. Za blokiem czekoladowym przepada także Ewa Wachowicz i właśnie jej przepis prezentujemy dzisiaj.
Chociaż czekoladowy rarytas nie należy do najlżejszych – do jego przygotowania używa się m.in. masła i pełnotłustego mleka – to warto co jakiś czas po niego sięgnąć. Tym bardziej że taka domowa słodycz nie zawiera konserwantów ani innych ulepszaczy. Domowy blok czekoladowy może śmiało konkurować z najlepszą czekoladą ze sklepu.
Przepis Ewy Wachowicz na blok czekoladowy
Składniki:
300 g mleka w proszku
1 kostka masła
1 szklanka cukru
150 g rodzynek
1 łyżka zimnego mleka
2 tabliczki gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka masła
300 g orzechów włoskich
2 andruty
100 g herbatników
Przygotowanie:
Rozkrusz tabliczkę czekolady, a mleko w proszku przesiej przez sitko. Pokrój drobno herbatniki i około 200 g orzechów (pozostałą część zostaw do dekoracji). Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj pełną szklankę cukru i gotuj przez parę minut, nieustannie mieszając. Potem dodaj kostkę masła oraz kawałki czekolady, zagotuj. Po zagotowaniu podgrzewaj składniki jeszcze przez mniej więcej 5 minut, nie przerywając mieszania.
Zdejmij masę z gazu, dodaj do niej rodzynki, przesiane mleko, rozdrobnione herbatniki i orzechy, a także skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszaj. Na spodzie blachy umieść andrut, nałóż ciepły krem i wyrównaj go, przykryj drugim andrutem. Deser wstaw do lodówki, aby nieco stężał. Potem posmaruj go rozpuszczoną czekoladą (z dodatkiem niewielkiej ilości mleka i masła). Gotowy blok czekoladowy ozdób połówkami orzechów włoskich, a gdy czekolada zastygnie, podziel go na kawałki.