Noworoczne ciasto w 20 minut. Jest tak pyszne, że oszalejesz na punkcie jego smaku. W dodatku wykonanie jest banalnie proste. Poznaj przepis.
Ciasto składa się z prostych składników i dzięki temu jest smaczne. Charakteru nadaje mu chrupiące ciasto francuskie, które odgrywa rolę biszkopta. Zrobisz je dosłownie w 10 minut, jest idealne na każdą okazję – zarówno na święta i na Sylwestra. Poznaj przepis.
Noworoczne ciasto w 20 minut. Przepis
Składniki:
» 500 g ciasta francuskiego
» 800 ml mleka
» 200 ml śmietanki kremówki + 3 łyżki cukru
» 1 łyżeczka cukru wanilinowego
» 6 łyżek cukru
» 6 łyżek skrobi kukurydzianej
» 50 g masła
» 2 żółtka
Przygotowanie:
Rozłóż ciasto francuskie, a potem rozwałkuj i przekrój na dwie równe części. Jedną z części ciasta pokrój na 15 równych pasków. Nakłuj całe ciasto widelcem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut aż się zarumieni. Przełóż upieczone ciasto na blaszkę, a paski pozostaw na wierzch.
Do garnka wlej mleko i śmietankę kremówkę, następnie dodaj żółtka, cukier wanilinowy i cukier. Wymieszaj i zagotuj, a potem dodaj masło i mieszaj energicznie do momentu, aż masa zgęstnieje. Przelej ją od razu na placek ciasta francuskiego i rozsmaruj. Na wierzchu ułóż upieczone paski. Posyp cukrem pudrem, następnie wstaw do lodówki i zajadaj się. Smacznego!