REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto w kilka minut. Tak pyszne, że będziesz je robić co tydzień

Ciasto w kilka minut. Tak pyszne, że będziesz je robić co tydzień

Ciasto w kilka minut
YouTube screen | Leckere Minute

Ciasto w kilka minut. to rewelacyjny i błyskawiczny przepis, który wychodzi za każdym razem. Smak jest nie do opisania! 

REKLAMA

Czasem zdarza się, że nie mamy pomysłu na coś słodkiego i szybkiego, dlatego przychodzimy z małą podpowiedzią – ciastem, które zrobisz w kilka minut. Wystarczy wymieszać składniki i włożyć do piekarnika oraz zrobić masę jogurtową. Proste, szybkie i pyszne! Przepis znajduje się poniżej.

Ciasto w kilka minut. Przepis, który zapamiętasz na długo

Składniki:

Placek czekoladowy:

» 110 g mąki
» 20 g kakao
» 5 g proszku do pieczenia
» 2 jajka
» szczypta soli
» 1 opakowanie cukru wanilinowego
» 80 g cukru
» 50 ml mleka
» 50 ml oleju roślinnego
» polewa czekoladowa
» polewa z białej czekolady

Masa jogurtowa:

» 35 g żelatyny instant + 150 ml wody
» 1000g białego jogurtu np. greckiego lub ser ricotta + 200g cukru
» 500 ml zimnej śmietanki (33-35%) + 20 g cukru wanilinowego
» 50 g kakao + 100 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce. Jajka wbij do naczynia, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Krótko zmiksuj i wlej mleko oraz olej, a potem ponownie zmiksuj. Dodaj mąkę i mieszaj delikatnie, następnie przelej do formy (21×21 cm). Piecz ciasto w 170 stopniach przez 20-30 minut, a potem pozwól mu przestygnąć i podziel na dwa blaty. Jeden z nich pokrusz.

Żelatynę wymieszaj z wodą i odstaw na 5 minut. Jogurt wrzuć do miski i dodaj cukier, następnie wymieszaj. Śmietankę ubij z cukrem wanilinowym na puszystą masę, a potem dodawaj do niej żelatynę i jogurt. Miksuj na najniższych obrotach miksera. Podziel masę na dwie części. Kakao wymieszaj z ciepłą wodą, następnie dodaj do jednej z części masy i wymieszaj.

Na blat kakaowego ciasta wlewaj naprzemiennie masę kakaową i białą, aż do samego końca. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a potem posyp wierzch pokruszonego ciasta. Udekoruj dowolnymi dodatkami. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA