Wysmaruj tym kotlety przed smażeniem, a będą obłędnie chrupkie, soczyste i aromatyczne. Ten przepis zwali z nóg każdego!
Kotlety ze schabu lub kurczaka to najpopularniejsze dania obiadowe wśród polskiej kuchni. Okazuje się, że można sprawić, by smakowały jeszcze lepiej, a wszystko to za sprawą pewnego znanego składnika. O co chodzi? Odpowiadamy poniżej.
Wysmaruj tym kotlety przed smażeniem. Będziesz zachwycony smakiem
Do panierowania kotletów zazwyczaj stosujemy jajko i bułkę tartą. Dodaj do jajka majonez – wystarczy 1 łyżka na 2 jajka, aby uzyskać obłędną w smaku panierkę. Majonez nada smaku, aromatu i niezwykłej chrupkości. Jeśli dbasz o figurę to zamień majonez na jogurt naturalny lub majonez light o obniżonej zawartości tłuszczu. Kotlety z majonezem z pewnością przypadną do gustu miłośnikom klasycznych kotletów. Poznaj przepis!
Przepis na chrupiące kotlety z majonezem
Składniki:
» 4 plastry schabu
» 2 jajka
» 2 ząbki czosnku
» 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
» po pół łyżeczki: sól i pieprz
» bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Schab rozbij, a potem odstaw. Jajka wbij do miski, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez lub jogurt, a na koniec dopraw solą i pieprzem . Wymieszaj dokładnie i włóż do jajka plastry schabu, a potem pozostaw je na 10-15 minut.
Patelnię rozgrzej z dodatkiem oleju rzepakowego, a potem panieruj kotlety w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron przez 7 minut. Podawaj z mizerią i ziemniaczkami, smacznego!