Ciasto lekkie jak chmurka w 5 minut. Smakuje lepiej niż klasyczny biszkopt, jest puszyste i mięciutkie. W środku niezwykle aksamitne. Poznaj przepis.
To ciasto jest obłędne w smaku. Szybkie w wykonaniu i przede wszystkim idealne do jedzenia bez dodatków. Można jednak przełożyć je kremem i udekorować owocami. Przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto lekkie jak chmurka w 5 minut. Przepis
Składniki:
» 3 żółtka
» 3 białka jaj
» szczypta soli
» pół szklanki cukru
» 3/4 szklanka mąki
» 2 łyżki oleju
» 2 łyżki mleka
» cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Białka ubijaj ze szczyptą soli na bardzo sztywną piankę, następnie dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Dodaj żółtka, olej i mleko. Na koniec wsyp mąkę i delikatnie przemieszaj.
Wlej ciasto do małej, okrągłej foremki i piecz ciasto w 180 stopniach przez 30 minut lub więcej w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Smacznego!