Ciasto z chrupiącą bezą to przepyszny wypiek i w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Zrobisz go dosłownie w kilka minut.
Kruche ciasto, cytrynowy krem i pyszna, chrupiąca beza to połączenie idealne. Każdy z nas uwielbia słodko kwaśne smaki, dlatego z pewnością przypadnie ci do gustu ten przepis. Znajdziesz go poniżej.
Ciasto z chrupiącą bezą. Rewelacyjny przepis
Składniki:
(blaszka 27 x 18 cm)
Kruche ciasto:
» 300 g mąki
» 45 g cukru
» 5 g proszku do pieczenia
» 150 g masła
» 1 jajko
» 1 łyżeczka esencji waniliowej
Krem:
» 150 ml soku z cytryny
» 300 ml wody
» skórka z 2 cytryn
» 4 żółtka
» 200 g cukru
» szczypta soli
» 60 g skrobi kukurydzianej
Beza:
» 4 białka jajek
» 180 g cukru
» szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a potem wymieszaj. Dodaj starte na tarce zimne masło, a potem wbij jajko i dodaj esencję waniliową. Całość zagnieć na gładkie, kruche ciasto. Wyłóż ciasto na blaszkę i nakłuj widelcem, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piecz przez 20 minut.
Do garnka wlej sok z cytryny i dolej wodę, następnie wrzuć startą skórkę z cytryny. Wsyp cukier i skrobię kukurydzianą oraz sól, a potem wymieszaj i dodaj żółtka. Gotuj na średnim ogniu mieszając, aż masa zgęstnieje, a potem odstaw.
Białka jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną piankę, a potem dodawaj stopniowo cukier. Na upieczony spód wyłóż masę cytrynową, a na jej wierzch wyłóż bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, następnie piecz przez 30 minut z termoobiegiem. Smacznego!