Spieszysz się i chcesz zjeść coś na szybko? Sięgnij po tosty z serem. To smaczna przekąska na ciepło, która doskonale sprawdzi się szczególnie na śniadanie. Jej przygotowanie to bardzo prosta rzecz. Tosty można podawać z ulubionymi dodatkami – zawsze dobrze smakują.
Tosty z serem to obok jajecznicy czy owsianki szybki sposób na idealne rozpoczęcie dnia. Nie wymagają znacznych zdolności, a jedynie rozwagi w sięganiu po dodatki. W naszej wersji używamy cebuli i pomidora, które wybitnie harmonizują z delikatną wędliną oraz przepysznym ciągnącym się żółtym serem.
Jak przygotować tosty z serem?
Składniki na 2 porcje:
4 plastry delikatnej wędliny np. z indyka
mały pomidor pokrojony w plasterki
4 plastry ulubionego sera żółtego
8 kromek chleba tostowego
pół małej cebuli (opcjonalnie)
odrobina masła lub oliwy z oliwek
sos pomidorowy do podania
Sposób przygotowania:
Kromki pieczywa posmaruj masłem. Na połowie z nich umieść wędlinę, posiekane warzywa i ser. Połóż jeszcze jedną kromkę, tworząc kanapki. Opiekacz rozgrzej, posmaruj go niewielką ilością oliwy. Połóż w nim przyrządzone kanapki, zamknij i podgrzewaj kilka minut. Gotowe tosty podawaj z sosem pomidorowym. Smacznego.
Wskazówki:
Jeśli chcesz przygotować tosty w wersji wegetariańskiej, pomiń wędlinę, a ser zastąp roślinnym substytutem, który także osiągnie pożądaną konsystencję po podgrzaniu. Nie masz pomidora? Użyj papryki. Gdy pokroisz ją w małą kostkę, zdąży odrobinę zmięknąć, lecz nie utraci swojej struktury i nadal będzie ładnie wyglądać. Nie przepadasz za ostrością cebuli? Możesz ją zwyczajnie pominąć. Jeśli jednak nie chcesz z niej rezygnować, sparz warzywo wrzątkiem, w ten sposób złagodzisz jego wyrazisty smak.