Ananasowe ciasto to świetny wypiek o niesamowitym smaku. Jest orzeźwiające i bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzi się w ciepłe dni i nie tylko. Jeśli masz ananasa i nie masz pomysłu jak go wykorzystać, to koniecznie wypróbuj tego przepisu!
To ciasto z ananasem z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi aromatyczne i wyraziste wypieki. Jest delikatne i bardzo smaczne, a w dodatku banalnie proste w wykonaniu. Nie wymaga skomplikowanych składników, dlatego też przygotuje go z łatwością każdy początkujący kucharz. Oto przepis!
Ananasowe ciasto – rozpływa się w ustach! Przepis
Składniki:
Masa ananasowa:
» 600 ml mleka
» 2 budynie waniliowe
» 100 g cukru
» 1 cukier waniliowy
» 20 g mąki
» 4 żółtka
» 250 g margaryny lub masła
» 1 puszka ananasa
Beza kokosowa:
» 4 białka jaj
» 120 g cukru
» 170 g wiórek kokosowych
» 1 łyżka mąki
Spód:
» 3 jajka
» 60 g mąki
» 60 g cukru
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Masa ananasowa: Do miski dodaj żółtka, budynie waniliowe, cukier, cukier wanilinowy i mąkę. Wlej 200 ml mleka, a następnie wymieszaj całość trzepaczką. Do garnka wlej 400 ml mleka i zagotuj, ale pilnuj by nie wykipiało, a potem wlej przygotowaną masę budyniową i miksuj na najniższych obrotach, aż masa zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw do przestudzenia.
Beza kokosowa: Białka ubij na sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach, jednocześnie dodawaj cukier partiami. Dodaj do bezy wiórki kokosowe i mąkę, a następnie wymieszaj całość delikatnie drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 21 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę kokosową i wyrównaj jej powierzchnię, a potem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Gdy ostygnie, wyjmij placek kokosowy z blaszki i odstaw.
Przygotuj spód: Do miski dodaj jajka i cukier, a następnie ubij je na puszysty i gładki kogel-mogel. Potem dodaj do masy mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszaj drewnianą łyżką. Tę samą formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Masę budyniową – ostygniętą – zmiksuj krótko mikserem, by nie było grudek. Dodaj posiekaną margarynę lub masło i miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Ananasa odsącz z syropu, a następnie pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj go do masy i wymieszaj drewnianą łyżką. Śmietankę kremówkę ubij na gęsty krem.
Upieczony spód nasącz syropem ananasowym, a potem wyłóż połowę masy ananasowej. Połóż upieczoną bezę kokosową, a następnie wyłóż pozostałą połowę masy ananasowej, wyrównaj powierzchnię. Połóż warstwę bitej śmietany i wyrównaj powierzchnię. I gotowe! Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu.