Szarlotka to jedno z najczęściej serwowanych w polskich domach ciast. Anna Lewandowska zachęca do wypróbowania zdrowego wariantu uwielbianego specjału. Wystarczy posiekać jabłka, a potem zapiec je na pysznym owsianym spodzie. Przepis jest banalnie prosty, a efekt zadowalający.
Jeżeli szarlotka z dodatkiem śliwek wydawała wam się zaskakującym pomysłem, receptura Anny Lewandowskiej może wzbudzać jeszcze większe zdziwienie. Celebrytka przyrządza tradycyjne ciasto w zupełnie inny sposób. Bardziej przypomina ono owsiankę wyjętą z piekarnika. W smaku jest jednak równie doskonałe. Koniecznie sprawdźcie sami!
Szarlotka według przepisu Anny Lewandowskiej
Składniki:
2 jaja
1 słodkie jabłko
20 g płynnego miodu
420 ml napoju kokosowego
200 g płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu
szczypta proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Jabłko umyć, pokroić na cienkie plastry. Wymieszać ze sobą napój kokosowy, miód, płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i jajka. Powstałą masę przenieść do naczynia żaroodpornego. Wyrównać wierzch, a potem układać kawałki owocu. Piec ciasto przez 20-25 minut. Posypać je dowolnymi orzechami oraz suszoną żurawiną, podawać. Smacznego.
Wskazówki:
Osoby, które lubią bakalie, mogą dodać do masy jabłkowej rodzynki. Szarlotka będzie miała wtedy jeszcze lepszą konsystencję. Miód można zastąpić syropem klonowym albo z agawy, smak będzie tak samo dobry.