Jedną z popisowych potraw Anny Lewandowskiej jest rosół z odrobiną kurkumy. Przyprawa nadaje zupie nieskazitelnej barwy i zwiększa prozdrowotne właściwości bulionu.
Anna Lewandowska wydała dziesiątki receptur i niemal każda z nich jest niskokaloryczna, zdrowa i bardzo odżywcza. Do jednego z takich przepisów trzeba zaliczyć rosół z kurkumą – przyprawa ta zapobiega infekcjom, doskonale wspomaga system trawienny i może poprawiać nastrój, gdyż zwiększa syntezę hormonu szczęścia – serotoniny.
Przepis na rosół według Anny Lewandowskiej
Składniki:
połowa kurczaka lub innego drobiu
pół łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku
3 litry wody
1 seler naciowy
3 marchewki
1 cebula
pół łyżeczki kminku
1 pietruszka
pół łyżeczki tymianku
pół kilograma wołowiny
4 ziela angielskie
3 łyżki octu jabłkowego
pieprz, sól
pół łyżeczki pieprzu cayenne
3 listki laurowe
kawałek imbiru
Przygotowanie:
Wrzuć mięso do wody i doprowadź ją do wrzenia. Po upływie 30 minut odsącz mięso, starannie je umyj, zalej wodą i postaw na gazie – ustaw średnią moc palnika. Gdy pojawiają się szumowiny, zbierz je łyżką. Do bulionu dodaj kminek, ocet jabłkowy, kurkumę i tymianek. Opal cebulę nad palnikiem i dodaj do wywaru. Imbir (bez skórki) pokrój na niewielkie kawałki i także wrzuć do rosołu. Gotuj zupę przez 1,5 godziny. Potem dodaj pozostałe składniki i podgrzewaj jeszcze 1 godzinę. Przed podaniem wydostań z bulionu mięso, jarzyny i przyprawy. Marchewkę posiekaj w niedużą kostkę, a mięso porwij na małe części. Podawaj rosół z makaronem, mięsem i pokrojoną marchewką.