Aromatyczny kurczak z ryżem to pyszny pomysł na błyskawiczny obiad. Nie wymaga dużego wkładu czasu, ani wielu składników. Przygotujesz go w kilka minut, poznaj przepis!
Kurczak podany z ryżem to danie dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Jest bardzo aromatyczny i pyszny w smaku, dlatego jeśli nie masz pomysłu na obiad, to koniecznie spróbuj tego przepisu!
Aromatyczny kurczak z ryżem – szybki obiad w kilka minut
Składniki:
» 1 pierś z kurczaka
» 1 cebula
» 30 g pieczarek
» kukurydza konserwowa
» torebka ryżu
» 2 szklanki bulionu
» papryka czerwona
» kilka plastrów sera żółtego
» 1 ząbek czosnku
» sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój na niewielkie kawałki. Przełóż do miski i przypraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę, a potem podsmaż ją na patelni z dodatkiem oleju i odrobiny masła. Umyj pieczarki, obierz je i posiekaj w cienkie plasterki. Dodaj do cebuli i podsmażaj razem z nią pieczarki przez kilka minut.
Na patelnie wrzuć przyprawione mięso, podsmażaj przez kilka minut, następnie dodaj ryż (bez torebki), wymieszaj wszystko razem. Wlej bulion, dodaj posiekaną paprykę czerwoną i kukurydzę z puszki. Całość przykryj pokrywką, a potem duś na średnim ogniu przez kilka minut, aż ryż będzie miękki.
Gdy ryż i mięso będą już miękkie to dodaj ser i całość energicznie mieszaj, aż składniki się połączą. I gotowe! Smacznego!