Gołąbki to zawsze dobry pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Tradycyjne sparzanie kapusty w garnku z gotującą się wodą może zająć sporo czasu. Łatwy kulinarny trik zdecydowanie przyspieszy przyrządzenie dania. Aby skorzystać z tej metody, nie musisz się zbytnio poświęcać. Całą robotę wykonasz w mig i to nawet bez garnka. Ten trik zdradziła mi babcia.
Jak przygotować kapustę na gołąbki szybko i sprawnie?
Dla większości osób jedną z najbardziej żmudnych czynności w trakcie przyrządzania gołąbków jest odłączanie po kolei każdego liścia od kapusty. Należy je uprzednio zmiękczyć – ale bez przesady. Nie mogą się porwać, bo inaczej wypłynie z nich farsz. Z reguły umieszcza się warzywo we wrzącej wodzie.
Strategia ta jest efektywna, ale niezbyt komfortowa i dodatkowo niesie ryzyko poparzeń. Tymczasem kapustę można zmiękczyć łatwiej i szybciej. W jaki sposób?
Przyszykuj plastikowy worek i gorącą wodę. Najpierw natnij kapustę w poprzek na szczycie, aby zwinniej się „otworzyła”, a potem ulokuj ją w folii. Postaraj się naciągnąć ją na główkę tak, aby obok warzywa zostało jeszcze trochę wolnego miejsca.
W tym momencie wlej do środka 1,5 gorącej wody – wprost z czajnika – zawiąż woreczek dokładnie i tak zakonserwowaną kapustę na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu oddzielanie pojedynczych liści nie sprawi Ci żadnego problemu. W jędrne i nieporwane liście możesz już śmiało nakładać farsz i zwijać gołąbki.
Jakie gołąbki przygotować?
Dobór gatunku kapusty czy rodzaj nadzienia do gołąbków to kwestia Twoich upodobań kulinarnych. Jednak warto zdecydować się na oryginalne kombinacje smakowe, które postawią tę potrawę z zupełnie nowym świetle. Na przykład zamiast standardowego farszu z mięsa i ryżu możesz zawinąć w kapustę nadzienie na bazie soczewicy, sera feta i pieczarek. Polecamy także przepis na gołąbki z kaszą gryczaną lub nowoczesne gołąbki bez zawijania.