Babcia sparza kapustę na gołąbki w 20 min. Podpatrzyłam i też robię tak samo

oddzielanie liści od kapusty
fot. screen Youtube / Frische Rezepte

Gołąbki to zawsze dobry pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Tradycyjne sparzanie kapusty w garnku z gotującą się wodą może zająć sporo czasu. Łatwy kulinarny trik zdecydowanie przyspieszy przyrządzenie dania. Aby skorzystać z tej metody, nie musisz się zbytnio poświęcać. Całą robotę wykonasz w mig i to nawet bez garnka. Ten trik zdradziła mi babcia.

REKLAMA

Jak przygotować kapustę na gołąbki szybko i sprawnie?

Dla większości osób jedną z najbardziej żmudnych czynności w trakcie przyrządzania gołąbków jest odłączanie po kolei każdego liścia od kapusty. Należy je uprzednio zmiękczyć – ale bez przesady. Nie mogą się porwać, bo inaczej wypłynie z nich farsz. Z reguły umieszcza się warzywo we wrzącej wodzie.

Strategia ta jest efektywna, ale niezbyt komfortowa i dodatkowo niesie ryzyko poparzeń. Tymczasem kapustę można zmiękczyć łatwiej i szybciej. W jaki sposób?

REKLAMA

Przyszykuj plastikowy worek i gorącą wodę. Najpierw natnij kapustę w poprzek na szczycie, aby zwinniej się „otworzyła”, a potem ulokuj ją w folii. Postaraj się naciągnąć ją na główkę tak, aby obok warzywa zostało jeszcze trochę wolnego miejsca.

W tym momencie wlej do środka 1,5 gorącej wody – wprost z czajnika – zawiąż woreczek dokładnie i tak zakonserwowaną kapustę na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu oddzielanie pojedynczych liści nie sprawi Ci żadnego problemu. W jędrne i nieporwane liście możesz już śmiało nakładać farsz i zwijać gołąbki.

REKLAMA

Jakie gołąbki przygotować?

Dobór gatunku kapusty czy rodzaj nadzienia do gołąbków to kwestia Twoich upodobań kulinarnych. Jednak warto zdecydować się na oryginalne kombinacje smakowe, które postawią tę potrawę z zupełnie nowym świetle. Na przykład zamiast standardowego farszu z mięsa i ryżu możesz zawinąć w kapustę nadzienie na bazie soczewicy, sera feta i pieczarek. Polecamy także przepis na gołąbki z kaszą gryczaną lub nowoczesne gołąbki bez zawijania.

Podziel się: