Babeczki jajeczno-warzywne to smaczna i efektowna przekąska w sam raz na śniadanie. Zastąpią klasyczną jajecznicę czy omlet. Wzbogacone o warzywa zapewnią moc witamin i substancji odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeszcze ciepłe babeczki zjedzone o poranku dadzą Ci zastrzyk energii na długi czas – są pożywne i sycące. Musisz wypróbować ten przepis.
Zaletą tych wyśmienitych babeczek jajeczno-warzywnych jest to, że do ich zrobienia można użyć dowolnych jarzyn – za każdym razem będzie smacznie. Otwórz zatem lodówkę i sprawdź, co Ci zostało. Przygotuj własny wariant tej potrawy, traktując poniższe składniki jako inspirację. W naszych babeczkach rządzą m.in.: brokuły, papryka, cebula i szczypiorek. Ten przepis na pewno Ci się spodoba!
Przepis na pyszne babeczki jajeczno-warzywne
Składniki (na 6 porcji):
4 jaja
10 małych różyczek brokułów
pół średniej cebuli
pół dużej czerwonej papryki
pieprz i sól w ilości do smaku
szczypiorek
3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Warzywa umyj, a cebulę pozbaw łupiny i pokrój w kosteczkę. Paprykę także pokrój. Różyczki brokułów podziel na niewielkie kawałki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę. W naczyniu rozbełtaj jajka, a potem dodaj do nich resztę produktów. Dopraw wszystko pieprzem i solą.
Silikonową formę do babeczek nasmaruj olejem i przełóż do niej masę, ale nie napełniaj formy po brzegi. Piecz babeczki przez 20 minut. Jeszcze ciepłe oprósz pokrojonym szczypiorkiem i od razu podawaj.
Wskazówka:
Do babeczek świetnie pasuje też szynka. Pokrój ją w kostkę i wrzuć do masy wraz z kawałkami jarzyn. Jeśli chcesz, to możesz ją także podsmażyć na patelni z cebulą.
Zobacz też: Dodaj ten owoc do jajecznicy. Wyjdzie niezwykła w smaku i zdrowa