Jeśli nie macie pomysłu, jakie jeszcze ciasta przygotować na Święta, polecamy recepturę na cydrową babkę Nigelli Lawson. Ciasto doskonale się prezentuje, a dzięki wyjątkowej kompozycji przypraw, której zazwyczaj nie dodaje się do ciast, smakuje wybornie.
Niepowtarzalny przepis na babkę cydrową zawdzięczamy Nigelli Lawson, która opublikowała go na swoim Instagramie. Mistrzyni kuchni zdradziła, że przyrządza to ciasto o każdej porze roku, lecz podczas Świąt Bożego Narodzenia jest wyjątkowo pyszne. Aby wypiek miał naprawdę nietuzinkowy smak, Nigella wsypuje do niego… chińską przyprawę pięciu smaków. Zaskoczeni? Oto przepis.
Przepis na babkę cydrową od Nigelli Lawson
Składniki:
3 duże jajka
250 ml cydru
300 g mąki pszennej
300 g melasy (lub miodu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru brązowego
1,5 łyżeczki cynamonu
175 ml oleju słonecznikowego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki tartego imbiru
2,5 łyżeczki przyprawy chińskiej pięciu smaków
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
olej do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
W misce umieść cukier, melasę (lub miód) i olej. Wlej cydr, dodaj jajka i wszystko zmiksuj do otrzymania gładkiej masy. Następnie wsyp mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę pięciu smaków oraz gałkę muszkatołową. Wszystko starannie wymieszaj. Przygotuj silikonową formę na babkę, wnętrze wysmaruj olejem i przelej do niej przyrządzone ciasto. Włóż całość do piekarnika rozgrzanego do 170°C lub do 150°C z funkcją termoobiegu. Czas pieczenia to ok. 40-50 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę cydrową ostudź, a potem posyp z wierzchu cukrem pudrem lub polej lukrem.