Surówka jest nieodłączną częścią każdego obiadu. Zdrowa, lekka i smaczna, wspaniale prezentuje się na talerzu i podkręca smak naszych dań. Poza tym zapewnia wiele wartościowych dla zdrowia substancji. Możemy ją przygotować nie tylko z warzyw, ale także z owoców np. z jabłek i pomarańczy.
Surówka z jabłek to jedna z najsmaczniejszych, a zarazem najprostszych surówek. Idealnie pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. Świetnie dopełni smak, chociażby kotletów schabowych lub smażonych ryb. Jak ją przyrządzić?
Surówka z jabłek – przepis
Składniki:
pęczek koperku
3 jabłka
kawałek korzenia chrzanu
1 pomarańcza
1 łyżka oleju
czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Przygotowanie surówki zaczynamy od umycia i obrania jabłek, a następnie pokrojenia ich na słupki bądź starcia na tarce. Owoce przekładamy do osobnego naczynia. Obieramy korzeń chrzanu, ścieramy go na tarce o małych oczkach i wrzucamy do jabłek. Myjemy pomarańczę, pozbawiamy ją skórki, wyciskamy z niej sok i dodajemy go do owoców i chrzanu. Surówkę doprawiamy szczyptą pieprzu i soli, dodajemy olej, pokrojony koperek i starannie mieszamy. Smacznego!