Stefanka to bajeczne ciasto, które składa się 3-4 warstw ciasta kruchego, które przełożone są aksamitnym kremem budyniowym z kaszą manną. Tradycyjnie deser ten przyrządza się z dodatkiem miodu. Tym razem sięgniemy po szybszą wersję, niewymagającą nawet pieczenia. Ciasto wypełnione jest po brzegi pyszną masą serową. Jest tak samo pyszne, jak oryginał.
Ciasto „Stefanka” bez pieczenia – przepis
Składniki:
na ciasto:
110 g cukru pudru
500 g twarogu, najlepiej mielonego półtłustego
300 g herbatników kakaowych albo innych ulubionych
125 g ciepłego masła
na polewę czekoladową:
100 g czekolady o zawartości kakao minimum 60%
25 g masła
2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj twaróg, mieszaj do chwili, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. W foremce ułóż spód z herbatników – układaj je obok siebie w 2 szeregach, po 5 sztuk każdy. Na otrzymany prostokąt ciastek wyłóż krem twarogowy. Przykryj go kolejną warstwą ciasteczek i wyłóż porcję masy. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników.
Masło rozpuść z czekoladą deserową w niewielkim rondelku. Tak przyrządzoną polewą udekoruj deser, a jego wierzch posyp wiórkami kokosowymi (opcjonalnie). Stefankę włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego.