Zupa pomidorowa jest znana i kochana od pokoleń. Wspaniale smakuje z dodatkiem ryżu czy makaronu. Dziś podajemy wam recepturę Ewy Wachowicz na zupę pomidorową, szczególnie polecaną najmłodszym. Zupa jest niezwykle pożywna, dzięki przemyceniu do niej sporej ilości zdrowych warzyw.
Bazą pomidorówki są oczywiście pomidory i bulion. Pierwszy składnik dodaje się w różnej formie, np. z puszki, koncentrat, świeże albo przecier. Ewa Wachowicz zaleca, aby zupę uzupełnić o pełne aromatu pomidory malinowe, które nie są zbyt kwaśne. Poza nimi w potrawie nie może zabraknąć także innych warzyw jak papryki, cebuli czy ziemniaków. Gdy je zmiksujemy i tak nie zostaną dostrzeżone przez dzieci, a wniosą do zupy mnóstwo wartościowych substancji.
Przepis na zupę pomidorową od Ewy Wachowicz
Składniki:
1/2 papryki czerwonej
1 ziemniak
4 pomidory malinowe
1 marchewka
1 cebula
1 l wywaru cielęcego
1 łyżka masła
sól
1 szklanka przecieru pomidorowego
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka miodu
makaron do podania
Sposób wykonania:
Ziemniaka i marchewkę obieramy, płuczemy, a potem kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, przesmażamy na nim rozdrobnione jarzyny. Obraną cebulę siekamy w kostkę, paprykę oczyszczamy, także kroimy w kostkę. Oba warzywa przekładamy do garnka i przesmażamy na tłuszczu. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykrywką do czasu, aż zmiękną. Pomidory myjemy, przekrawamy na pół i ścieramy na tarce. Do zupy dodajemy przecier i uprzednio starte pomidory. Wszystko zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut. Następnie rozdrabniamy zawartość w garnku za pomocą blendera. Danie słodzimy miodem, mieszamy. Doprawiamy je do smaku solą, a potem zabielamy śmietanką, podajemy z dodatkiem makaronu. Smacznego.