Pierogi to polska specjalność. Chętnie je robimy, a jeszcze chętniej jemy. Do najpopularniejszych należą pierogi gotowane, ale wiele osób przepada także za pierogami smażonymi lub pieczonymi. Tym razem mamy dla was sprawdzony przepis na pierogi przemyskie nadziewane ziemniakami i kaszą. Taki miks może wzbudzać kontrowersje, bo na ogół oba składniki nie idą ze sobą w parze. Aczkolwiek farsz jest wyborny i z całą pewnością zostanie doceniony nawet przez najbardziej wymagających.
Tradycyjne pierogi przyrządza się z ciasta pierogowego przypominającego ciasto na makaron. To ciasto bardzo lubi być gotowane, ponieważ wtedy staje się delikatne oraz miękkie. W poniższym przepisie pierogów nie będziemy gotować, ale upieczemy je w piekarniku. Sprawdźcie, jak je zrobić.
Pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami – przepis
Składniki:
na ciasto:
2 jajka
50 dag mąki pszennej
duża szczypta cukru
1 szklanka mleka
5 dag masła
3 dag drożdży
1 łyżeczka soli
na farsz:
1 jajko
10 dag kaszy gryczanej
60 dag ugotowanych ziemniaków
sól, pieprz
duża cebula
3 łyżki smalcu
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka oraz łyżką mąki. Przykrywamy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce, aby popracował. Mąkę przesiewamy do naczynia, łączymy z mlekiem i jajkami, wyrabiamy ciasto. Przekładamy wyrośnięty rozczyn i zabieramy się wyrabianie ciasta – po kilkunastu minutach powinniśmy otrzymać gładką i lśniącą masę. Wlewamy do niej roztopione masło i wyrabiamy jeszcze parę minut. Z ciasta tworzymy kulę, posypujemy ją mąką, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na farsz kaszę płuczemy, gotujemy na sypko w osolonym wrzątku. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na smalcu. Wrzucamy kaszę, wszystko przesmażamy, co chwilę mieszamy i studzimy. Ugotowane kartofle przepuszczamy przez praskę, dodajemy do cebuli i kaszy, mieszamy. Łączymy farsz z jajkiem, doprawiamy pieprzem i solą.
Wyrośnięte ciasto powtórnie zagniatamy, a następnie dzielimy je na kilka części. Każdą z nich rozwałkowujemy (na grubość ok. 1 cm). Z otrzymanych placków wykrawamy okręgi za pomocą szklanki. Na każdym kładziemy porcję nadzienia, dobrze scalamy brzegi. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i umieszczamy na niej pierogi. Okrywamy je ściereczką, aby jeszcze trochę wyrosły. Każdy pieróg smarujemy rozbełtanym jajkiem, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 35 minut.
Na naszej stronie znajdziecie też inne ciekawe przepisy na pyszne pierogi. Polecamy przepis na pierogi z suszoną śliwką, a także na pierogi po lubelsku.