Bałagan to ciasto, które zachwyca lekkością i puszystością. Błyskawiczne w przygotowaniu i proste w wykonaniu. Poznaj przepis.
To ciasto podobne do babki marmurkowej, ale jest znacznie bardziej pulchne. Wszystko to dzięki 1 składnikowi – wodzie gazowanej. Wystarczy odrobina, by nadać wypiekowi niesamowitej puszystości. Przepis znajduje się poniżej.
Bałagan – przepis na wyśmienite ciasto
Składniki:
» 4 jajka
» 220 g cukru
» 250 g mąki tortowej
» 70 g mąki ziemniaczanej
» 200 g masła
» 2 łyżki kakao
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 3 łyżki wody gazowanej
Przygotowanie:
Masło ubij z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj stopniowo po jednym jajku. Cały czas miksuj, a potem dodaj wodę gazowaną. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy, następnie odłóż 1/3 masy. Dodaj do niej kakao, następnie wymieszaj.
W tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia, wlej masę jasną, a potem porób kleksy z masy ciemnej. Przemieszaj wszystko delikatnie widelcem lub wykałaczką, a następnie piecz w 180 stopniach przez około godzinę.