Ciasto o smaku deserowym jest jednym z ciekawszych deserów, jakie bez problemu możemy wykonać we własnej kuchni. Poniższy przepis pokazuje, że poradzi sobie z nim absolutnie każdy.
Wielką zaletą ciasta cytrynowego, poza łatwością jego wykonania, niewątpliwie jest fakt, że smakuje ono wielu osobom. Upiecz je według poniższego przepisu, a przekonasz się, ża zaliczacz się do tego grona.
Składniki:
2 jajka
30 g cukru
60 g mąki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
starta skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie miksujemy przy użyciu miksera. Następnie masę przekładamy na papier do pieczenia umieszczony w formie do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 15 minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy i owijamy folią spożywczą, dzięki czemu utrzyma swoją świeżość na dłuższy czas. Jeśli dodajemy do niego krem, należy je przechowywać w lodówce.