Bardzo puszyste ciasto cytrynowe to niezwykle smaczne ciasto do kawy czy herbaty w ciepłe dni. Jest niezwykle aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Przepis.
To ciasto jest rewelacyjne w smaku, puszyste, wilgotne i co najważniejsze – błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka prostych składników i gotowe!
Bardzo puszyste ciasto cytrynowe w kilka minut. Przepis
Składniki:
» 200 g masła
» 4 jajka
» 180 g cukru
» 20 g cukru z prawdziwą wanilią
» 260 g mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» sok z 1 dużej cytryny
» skórka z 2 cytryn
Przygotowanie:
Masło rozpuść, następnie odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Sparz dwie cytryny i z jednej wyciśnij sok. Skórkę zetrzyj na tarce.
Białka oddziel od żółtek, a potem ubij je na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego. Do żółtek dodaj cukier i miksuj, masa musi być gładka i puszysta. Wlewaj stopniowo sok z cytryny, ciągle mieszaj. Wsypuj mąkę porcjami i miksuj na najniższych obrotach. Na koniec dodaj ubitą piankę z białek oraz skórkę cytrynową i delikatnie wymieszaj łyżką.
Wlej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez około godzinę do suchego patyczka.
I gotowe, smacznego!