Bardzo puszyste i chrupiące gofry to deser idealny. W połączeniu z owocami i bitą śmietaną smakują rewelacyjnie. Okazuje się, że jest pewien składnik, który sprawia, że będą tak puszyste, że koniecznie trzeba wypróbować tego triku, naprawdę warto!
Gofry to deser, który kojarzy się nam z wakacjami – zazwyczaj nad morzem można najczęściej je zjeść. Chrupiąca warstwa i puszysta jak piórko konsystencja dają niezwykły smak. Ania Starmach dodała pewien składnik i dzięki temu gofry są jeszcze bardziej puszyste.
Bardzo puszyste i chrupiące gofry – dodaj ten składnik, a nie pożałujesz!
Ania Starmach dodała śmietankę zamiast połowy mleka i dzięki temu gofry smakowały wyśmienicie. Warto wypróbować tego sposobu, bo są przepyszne i superpuszyste!
Składniki:
» 250 g mąki pszennej
» 250 ml mleka (połowę zastąp śmietanką)
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 1 łyżka cukru
» 3 łyżki oleju
» 1 jajko
» szczypta soli
Przygotowanie:
Białko oddziel od żółtka i ubij z dodatkiem szczypty soli na bardzo sztywną piankę. Do miski z żółtkiem dodaj mąkę, mleko, śmietankę, proszek do pieczenia, cukier oraz olej, następnie całość zmiksuj do momentu, aż nie będzie grudek.
Dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie. Smaż gofry przez 5 minut, a potem podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!