Ciasto śliwkowe można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Istnieją również przepisy przeznaczone dla wegan i osób cierpiących na celiakię. Poniższa receptura jest jednym z przykładów.
Składniki:
250 g bezglutenowej mąki
100 g ksylitolu
1 łyżka stołowa cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleczka kokosowego
1 drobno rozgnieciony banan
1 łyżka soku z cytryny
4 dorodne świeże śliwki posiekane na drobne plasterki
syrop z agawy lub z daktyli do polania na wierzch
Sposób przygotowania:
Sypkie składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich mleko kokosowe i rozgniecionego banana, a także trochę soku z cytryny. Miksujemy. Na spód blachy wyłożonej pergaminem wykładamy pokrojone w plasterki śliwki i wylewamy na nie masę.
Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Wypiek przekładamy do góry dnem, aby śliwki były na wierzchu i zdejmujemy pergamin. Ciasto można polać ulubionym zamiennikiem cukru – syropem z agawy lub stewią w płynie.