Bezglutenowe pieczywo jest poszukiwane przez coraz większą liczbę osób. Jeśli mamy problem ze znalezieniem go w sklepach, bez większego problemu możemy upiec własny chleb bez zawartości glutenu.
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika
1/3 szklanki obranych pestek dyni
¾ szklanki siemienia lnianego
2 łyżki nasion chia
½ szklanki migdałów lub orzechów laskowych
10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
½ łyżeczki soli
1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
4 łyżki oleju kokosowego
woda
Sposób przygotowania:
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, a masło roztapiamy. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej wodę, tłuszcz i syrop klonowy. Wszystko dokładnie łączymy. Masę przekładamy do keksówki i mocno ugniatamy ręką. Owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Po tym czasie pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowy chleb można przechowywać do pięciu dni.