Jajecznica to zawsze doskonały pomysł na pyszne i odżywcze śniadanie. Dziś polecamy wam tę potrawę w nietuzinkowej formie wprost od Ewy Wachowicz. Taka jajecznica jest smaczna, sycąca i jednocześnie szybka do zrobienia. Choć posiłki najlepiej jeść powoli, przyrządzone danie możecie zjeść nawet w biegu.
Jajecznica to proste danie, które spożywa się z przyjemnością. Jest wilgotna i ciepła. Jajka dostarczają naszemu organizmowi wiele niezbędnych składników odżywczych. Ewa Wachowicz zaleca, aby usmażoną jajecznicę podać w bagietce. To niebanalny pomysł, dzięki któremu śniadanie staje się kompletne. Nie ma potrzeby osobnego sięgania po pieczywo, bo można je w jednej chwili zjeść z jajecznicą. To bardzo wygodne rozwiązanie.
Przepis Ewy Wachowicz na jajecznicę w bagietce
Składniki:
4 jajka
1 łyżka masła
mała cebula
2 łyżki mleka
1 bagietka
pieprz, sól
2 plastry szynki
szczypiorek
kawałek żółtego sera
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z masłem. Wrzucamy szynkę pokrojoną w paski, krótko podsmażamy. Jajka wybijamy do naczynia, dolewamy mleko, doprawiamy szczyptą pieprzu i soli. Mieszamy widelcem, przekładamy na patelnię, smażymy, aż wszystko delikatnie się zetnie. Bagietkę (górną część) przekrawamy na pół, wydobywamy część miękiszu. We wnętrzu umieszczamy jajecznicę, posypujemy ją startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 4-5 minut. Na sam koniec dekorujemy danie pokrojonym szczypiorkiem.