Bigos niewątpliwie jest jednym z kultowych polskich dań. Wszyscy rzecz jasna kojarzą go z mięsnymi dodatkami, jednak wersja bez ich dodawania również stanowi bardzo ciekawą alternatywę.
Bigos oczywiście kojarzy nam się z mięsną potrawą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić go w wersji bezmięsnej. Jej smak wcale nie odstaje od podania tej potrawy z dodatkiem mięsa.
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
200 g soczewicy
750 ml bulionu
marchewka
cebula
ząbek czosnku
10 suszonych śliwek
25 g suszonych grzybów
45 ml oliwy
45 ml sosu sojowego
30 g posiekanej natki pietruszki
10 g wędzonej papryki w proszku
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
5 g suszonego oregano
5 g tymianku
liść laurowy
Sposób przygotowania:
Wlewamy oliwę do garnka i podmsażamy drobno posiekaną cebulkę i rozdrobniony czosnek. Po zeszkleniu dodajemy startą marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kiszoną kapustę. W alternatywnej wersji można dodać soczewicę, rozdrobnione grzyby i soczewicę, a także przyprawy.
Podczas gotowania przyprawiamy bigos, po czym dodajemy bulion i sos sojowy. Można również dodać szczyptę cukru i trochę brandy. Gotujemy przez 50 minut pod przykryciem. Na koniec dodajemy drobno posiekaną pietruszkę.