Bigos na święta wg Strzelczyka to prawdziwa uczta podczas wspólnego spędzania świątecznego czasu. Kucharz dodaje do niego kilka sztuk pewnych owoców. Dzięki nim smak, aromat idealnie się łączą. Poznaj przepis.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wiele osób zaczyna planowanie posiłków i inne przygotowania już teraz, aby nie zostawiać niczego na ostatni moment i cieszyć się tym klimatem przez dłuższy czas. Przepis Tomasza Strzelczyka jest niezastąpiony. Kucharz i youtuber dodaje do niego kilka sztuk suszonych śliwek i dzięki temu uzyskuje rewelacyjny smak. Poznaj przepis i zaskocz swoich bliskich.
Bigos na święta wg Strzelczyka. Przepis
Składniki:
» 1 kg kapusty świeżej
» 1,5 kg kapusty kiszonej
» 1,5 kg dowolnego mieszanego mięsa (np. schab, boczek, wołowina, łopatka, karkówka)
» 100 g suszonych śliwek
» pół szklanki czerwonego wina
» 200 g wędzonek (kiełbasę, boczek i schab)
» 2 liście laurowe
» 2 goździki
» 5 ziaren ziela angielskiego
» 4 owoce jałowca
» 50 g smalcu
» opcjonalnie cebula
» sól, pieprz do smaku
» suszone grzyby
Przygotowanie:
Pokrój kapustę w drobne paseczki i wrzuć do dużego garnka, następnie dodaj lekko odciśniętą kapustę kiszoną. Dodaj smalec, a potem gotuj na średnim ogniu. Mięso mieszane – schab, boczek, wołowina, łopatka, karkówka – pokrój w kostkę, a potem podsmaż 2/3 porcji na patelni z łyżką smalcu i mocno je zrumień. Przełóż do garnka, a następnie dodaj 1/3 porcji surowego mięsa i gotuj.
Pokrój wędzonki – kiełbasę, boczek i schab wędzony i całość gotuj, następnie dodaj śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowce, goździki pieprz, sól, kminek i opcjonalnie pokrojoną cebulę. Wlej wytrawne wino i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Duś bigos pod przykryciem przez 4-5 godzin. Smacznego!