Pierogi to twoje ulubione danie, ale brakuje ci werwy, by je własnoręcznie przygotować? Z reguły ciasto nie sprawia żadnych kłopotów, ale inaczej może być z farszem. Nad nadzieniem do pierogów ruskich czy typowo świątecznych trzeba się bowiem natrudzić. Jeśli cenisz swój czas, a cierpliwość nie jest twoją mocną stroną, przetestuj recepturę na prosty, ekspresowy i smakowity farsz do pierogów.
Staropolska potrawa, czyli pierogi są dość mozolne w wykonaniu. Z tej przyczyny wielu ludzi idzie na łatwiznę i kupuje paczkę gotowych pierogów w markecie, aby zaoszczędzić trochę czasu. W każdym razie domowe są o wiele smaczniejsze od tych ze sklepu. Dlatego warto od czasu do czasu je zrobić samodzielnie. Jeśli nie chcesz obierać i gotować ziemniaków lub dusić mięsa na farsz, to niniejsza receptura jest dla ciebie w sam raz.
Nadzienie do pierogów nie jest wymyślne. Łączy w sobie typowo polskie smaki. Powstaje w szybkim tempie i wymaga minimalnego nakładu pracy. W jego skład wchodzi wędlina, masło i cebula. Mieszankę wystarczy podsmażyć na patelni i to wszystko. Potem można ją z sukcesem zamknąć w cieście pierogowym i wszystko ugotować we wrzątku. Raz-dwa i smaczny posiłek gotowy. Koniecznie spróbuj.
Receptura na ekspresowy farsz do pierogów
Składniki:
0,5 kg kiełbasy
2 łyżki masła
2 białe cebule + 1 cebula do okrasy
pieprz i sól do smaku
Sposób wykonania:
Na początku obieramy cebulę, kroimy ją w kosteczkę, podobnie rozdrabniamy kiełbasę. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, przekładamy cebulę i smażymy do czasu, aż się zeszkli i zrumieni.
Na osobną, suchą patelnię wrzucamy kiełbasę i podsmażamy, a na koniec dodajemy do niej mielony pieprz. Do kiełbasy przekładamy cebulę i całość mieszamy. Gdy będzie taka potrzeba, doprawiamy farsz pieprzem i solą (przyprawę należy dodawać z umiarem, gdyż wystarczająco słona może być wędlina).
Gotowe nadzienie umieszczamy na wyciętych krążkach z ciasta i zlepiamy brzegi. W tym artykule radzimy, jak przygotować idealne ciasto pierogowe.
W sporym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Sukcesywnie wrzucamy pierogi i gotujemy przez ok. 5 minut od chwili, gdy znajdą się na powierzchni.
Okrasę tworzymy z reszty kiełbasy. Podsmażamy ją na patelni, aby wytopił się z niej tłuszcz. Następnie dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zezłoci. Ugotowane pierogi polewamy przygotowaną okrasą i serwujemy. Smacznego.