Pełnowartościowa, wyborna i sycąca sałatka na lunch lub kolację? Tylko ta z makaronem i tuńczykiem. Zawiera porządną ilość białka i składników mineralnych, które są potrzebne podczas pracy umysłowej i nie tylko. Białko to budulec kości. Sałatka to samo zdrowie i dobry pomysł na drugie śniadanie. Zawiera kolorowe warzywa i sos złożony z jogurtu naturalnego i majonezu. Oczywiście, jeśli liczysz kalorie, możesz pominąć majonez i użyć tylko jogurtu. Też będzie pysznie. Polecamy przepis.
Niektóre sałatki wystarczą za cały posiłek. Doskonałym przykładem jest dzisiejsza kompozycja. Zawiera węglowodany w postaci makaronu, sporo białka w formie ryby, a także różnego rodzaju warzywa, będące źródłem witamin, minerałów i błonnika.
Osoby, które już korzystały z tej receptury na sałatkę, nie żałują. To niezły patent na wykorzystanie produktów spożywczych, które od pewnego czasu zalegają w chłodziarce lub mają krótki termin przydatności do spożycia.
Przepis na sałatkę makaronową z tuńczykiem
Składniki:
Na sałatkę:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
pieprz i sól do smaku
1 niewielka cebula
1 szklanka suchego makaronu
Na sos:
1 łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente (wg instrukcji podanej na paczce). Później przelewamy go chłodną wodą i odsączamy na durszlaku, studzimy.
Rybę odcedzamy z zalewy i kroimy drobniej. Paprykę płuczemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę, a cebulę obieramy i siekamy. Kukurydzę konserwową odcedzamy z wody. Składniki na sałatkę umieszczamy w naczyniu i starannie mieszamy.
Na sos: majonez łączymy z jogurtem i przekładamy do sałatki, mieszamy i doprawiamy przyprawami do smaku. Sałatkę chłodzimy przez 10-25 minut, a potem podajemy.