Biszkopt jogurtowy w 5 minut to prawdziwa rewolucja jeśli chodzi o tego typu wypieki. Różni się on nieco smakiem, ale znacznie przebija ten klasyczny.
Poznaj przepis na biszkopt, jakiego jeszcze nie próbowałeś. To smak nie do opisania, jest wilgotny i bardzo ładnie pachnie. Prosty w wykonaniu i przede wszystkim szybki w wykonaniu.
Biszkopt jogurtowy w 5 minut – przepis
Składniki: blaszka 22 x 11 cm
» 180 g mąki tortowej
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 3 jajka
» 150 g cukru pudru
» 1/4 łyżeczki soli
» 50 g oleju roślinnego
» 50 g stopionego masła
» 180 g jogurtu naturalnego
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Wbij jajka do miski, następnie miksuj przez chwilę i dodawaj stopniowo cukier oraz dodaj sól. Gdy masa będzie puszysta, dodaj olej i stopione masło. Dodaj jogurt naturalny, a następnie ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, a potem wsypuj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a potem piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. I gotowe, smacznego!