Bliscy non stop proszą mnie o takie ziemniaczki. To pyszny, szybki i sycący obiad

potrawa - ziemniaki i mięso mielone
fot. screen Youtube / Smaczny.tv

Ziemniaki to chyba najlepszy wybór, gdy zamierzamy przyrządzić szybki posiłek. W formie purée będą świetną bazą do stworzenia prościutkiej zapiekanki. Kto choć raz jej skosztuje już zawsze będzie po nią sięgać. To danie zasługuje na kulinarnego Oskara.

REKLAMA

Receptura na błyskawiczny obiad z ziemniaków i mięsa

Ta potrawa nie wygląda jak tradycyjna zapiekanka pieczona w naczyniu żaroodpornym. Z masy ziemniaczanej tworzy się łódeczki, a w środku nich umieszcza się soczyste nadzienie, którego podstawą jest mięso. W tym przepisie wykorzystamy wieprzowinę. Specjał jest sycący i na pewno trafi w gusta wszystkich smakoszy. Zaserwuj to danie na obiad, a zostanie spałaszowanie przez twoją rodzinę w kilka chwil.

Przepis na pyszne ziemniaczane łódeczki faszerowane mięsem

Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
500 g ugotowanych ziemniaków
200 g tartego sera żółtego
100 g sos pomidorowego lub 3-4 pomidory świeże
10 g masła, lub margaryny
pół łyżeczki słodkiej papryki
1 duża cebula
1 łyżeczka oregano
pieprz i sól w ilości do smaku
natka pietruszki według uznania
1 łyżeczka bazylii

REKLAMA

Opis przygotowania:
Na początku przekładamy ugotowane kartofle do naczynia i rozgniatamy je na gładką masę przy użyciu tłuczka. Łączymy ją z masłem/margaryną i pokrojoną natką pietruszki.

Wierzch purée wyrównujemy, a potem wszystko dzielimy na 4 porcje. Zaczynamy formować dość duże łódeczki, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niewielką ilością oleju. Dno każdej porcji wypełniamy startym serem i kompozycją mięsną.

Farsz mięsny
Siekamy i szklimy cebulę na tłuszczu. Przerzucamy do niej mieloną wieprzowinę i podsmażamy do czasu, aż lekko się zrumieni. Wówczas dodajemy miąższ ze świeżych pomidorów albo sos pomidorowy, doprawiamy farsz pieprzem, bazylią, sproszkowaną papryką, solą i oregano.

REKLAMA

Jeśli już umieściliśmy w łódeczkach mięsną mieszankę, to na wierzchu układamy drugą porcję żółtego sera. Błyskawiczną potrawę z ziemniaków pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.

Jak serwować łódeczki ziemniaczane z mięsnym farszem?

Do szybkiego obiadu nie musisz przyrządzać specjalnego sosu. Zresztą sałatka też nie jest obowiązkowa. Zapiekanka najsmaczniesza jest na ciepło, więc raczej na polecamy robienia jej na zapas. To jednak doskonały patent, gdy mamy sporo resztek w chłodziarce i chcemy je jakoś wykorzystać. Do nadzienia pasują też warzywa pieczone. Zamiast sosu pomidorowego czy miąższu ze świeżych warzyw można dodać do mięsa sos boloński, który został otworzony już jakiś czas temu, np. do spaghetti.



Czytaj też: Rewolucja w kuchni: kotlety mielone po morawsku. Dzięki 1 składnikowi są wyborne

Podziel się: