Wśród wszystkich ciast, blok czekoladowy zajmuje szczególne miejsce w przypadku największych łasuchów. Okazuje się, że aby go odpowiednio przygotować, nie trzeba nawet włączać piekarnika!
Blok czekoladowy jest szczególnym wspomnieniem z dzieciństwa. Wielu osobom przysmak ten kojarzy się właśnie z tym okresem, kiedy to babcie z radością przygotowywały ten wypiek. Co najciekawsze, można go przygotować bez pieczenia!
Składniki:
400 g herbatników
200 g masła
100 g cukru
3 łyżki kakao
100 ml mleka
300 g mleka w proszku (dodatek nieobowiązkowy)
Sposób przygotowania:
Herbatniki kruszymy na małe kawałeczki i zawijamy je w czystą ścierkę, po czym przejeżdżamy po nich wałkiem do ciasta. Następnie wlewamy mleko do garnka, dodajemy do niego cukier, masło i kako. Całość gotujemy aż masło się rozpuści, po czym odstawiamy garnek do ostygnięcia. Po tym czasie stopniowo dodajemy mleko w proszku i miksujemy, a potem herbatniki.
Smarujemy formę na keks masłem i wylewamy na nią masę. Warto kilkukrotnie uderzyć nią w blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Masę odstawiamy na noc do lodówki, a o poranku możemy cieszyć się pysznym deserem.