Błyskawiczny murzynek to ciasto czekoladowe, które kiedyś często robiły nasze babcie. Jego smak jest obłędny, a w dodatku jest puszysty i ma chrupiącą skórkę z zewnątrz. Przygotujesz go w ekspresowym tempie. Oto przepis!
Chyba każdy z nas choć raz w życiu jadł to pyszne ciasto. Można przygotować go w różnych wersjach, np. dodać suszone owoce, banany, czekoladę w kawałkach. Murzynka uwielbiają wszyscy, a szczególnie Ci młodsi smakosze. Poznaj najlepszy i niezawodny przepis, który nigdy nie zawodzi. Zobacz filmik na samym dole i koniecznie wypróbuj tego przepisu!
Błyskawiczny murzynek – poznaj najlepszy przepis!
Składniki:
» 250 g masła
» 3 łyżki kakao + 2 łyżki nutelli
» 7 łyżek wody
» 1,5 szklanki cukru
» 3 jajka
» 3 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło przełóż do garnka, następnie dodaj kakao, nutellę, wodę i cukier. Całość podgrzewaj lekko, do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Odstaw do przestygnięcia.
Do miski wsyp mąkę i dodaj proszek do pieczenia, potem wymieszaj. Białka oddziel od żółtek do osobnych miseczek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na bardzo sztywną pianę.
Gdy masa jest już przestudzona, dodawaj do niej porcjami mąkę i żółtka – najpierw 3 łyżki mąki, a potem jedno żółtko i tak do wykończenia składników. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz do suchego patyczka około 40 minut. I gotowe, smacznego!
⇒ Zobacz jak wygląda ciasto z tego przepisu! ⇐
@shareinfokulinaria Murzynek – ciasto z dzieciństwa 😋 Cały przepis na stronie shareinfo.pl#cake #chocolate #recipe #bake #food