Boczek pryska podczas smażenia go na patelni? Co zrobić, żeby temu zapobiec i przy okazji zaoszczędzić sobie sprzątania? Okazuje się, że jest na to rewelacyjny sposób.
Boczek to pyszny dodatek do wielu potraw, na przykład do jajecznicy, domowych burgerów. Wiele osób smaży go na patelni w formie chipsów. Często jest tak, że pryska on tłuszczem w trakcie smażenia, a niekiedy nawet wręcz „strzela”. Przez to nasza kuchnia staje się cała tłusta. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że wystarczy dodać jeden dobrze znany każdemu składnik.
Boczek pryska podczas smażenia? Dodaj ten składnik
Ten rewelacyjny trik powinien znać każdy. Co zrobić, żeby boczek nie pryskał podczas smażenia? Wystarczy posypać go delikatnie mąką przed wrzuceniem go na patelnię. Mąka sprawi, że boczek „zamknie się” od wewnątrz.
Dzięki temu sposobowi smażenie go nie będzie już zmorą, a czystą przyjemnością, bo nasza kuchnia nie będzie opływać kroplami tłuszczu. Zaoszczędzimy na sprzątaniu, a w dodatku boczek będzie niezwykle chrupiący.