Brokuły to bardzo zdrowe i bogate w wartości odżywcze warzywo. Odchudzasz się i jesteś na diecie lub po prostu uprawiasz zdrowy tryb życia? Musisz więc poznać sposób na gotowanie brokułów! Będą niezwykle miękkie, delikatne, nie będą się rozpadać i co najważniejsze, zachowają swoje wartości i walory smakowe.
Gotowanie brokułów wbrew pozorom nie jest wcale takie proste. Okazuje się jednak, że jeśli znamy odpowiedni sposób, to zupełnie ułatwiamy sobie przygotowanie warzywa. Istnieje prosty trik, który sprawi, że nasze brokuły będą obłędnie miękkie, ale też zachowają swój piękny i mocny zielony kolor.
Brokuły są rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sałatek, past i zup.
Jak ugotować brokuły, żeby były miękkie i delikatne? Poznaj najlepszy i prosty sposób
Trik sprawi, że warzywa będą nie tylko smaczne, ale zachowają również cenne wartości odżywcze. Tym sposobem jest gotowanie na parze, a następnie zanurzenie warzyw w zimnej wodzie.
Ten sposób jest idealny, jeśli nie chcemy spędzać w kuchni większości czasu. Ta metoda zajmie Ci kilka minut!
Najpierw dokładnie oczyść pod zimną wodą brokuły. W garnku wlej niedużo wody, a następnie zagotuj. Porozdzielaj różyczki warzywa, włóż do sitka i ustaw je na garnku z parującą wodą. Przykryj pokrywką i gotuj około 10 minut.
Potem wrzuć brokuły do zimnej wody, a po tym dokładnie odsącz. przygotowane w ten sposób są delikatne i miękkie, nie rozpadają się oraz mają cudowny zielony kolor.