Kalafior ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Do drugiej z tych grup zazwyczaj zaliczają się osoby, którym przeszkadza mocno nieciekawy zapach podczas jego gotowania. Na szczęście są sposoby, aby się go pozbyć.
Kalafior jest warzywem, które znakomicie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Ponadto jest bogate w wiele witamin i składników mineralnych, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm, dlatego tak chętnie jest wybierane przez wiele osób.
Problemem jednak może być nieprzyjemny zapach, wydobywający się podczas jego gotowania. Radio Zet zaproponowało kilka kuchennych trików, które pozwolą tego uniknąć i w pełni cieszyć się aromatem kalafiora.
Łyżka sody – do gotującej się wody wystarczy dodać łyżkę sody oczyszczonej, aby intensywny zapach momentalnie zniknął.
Cukier – oprócz zniwelowania nieprzyjemnego zapachu, dodany do kalafiora cukier pozwoli zapobiec ciemnieniu warzywa.
Mleko – do gotującego się kalafiora można również dodać pół szklanki mleka.
Łyżka soku z cytryny – podobnie jak w przypadku sody czy mleka, kolejnym płynnym sposobem na poradzenie sobie z zapachem kalafiora jest łyżka soku z cytryny.