REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaChleb czekoladowy - puszysty i delikatny. Jego smak zaskoczy każdego

Chleb czekoladowy – puszysty i delikatny. Jego smak zaskoczy każdego

chleb czekoladowy

Chleb czekoladowy jest niezwykle smaczny. Z pewnością pokochają go smakosze czekoladowych przysmaków. Jego wykonanie jest proste, lecz wymaga czasu na wyrośnięcie. Ale naprawdę warto go spróbować, bo smakuje nietuzinkowo!

REKLAMA

Przepis na chleb z dodatkiem czekolady jest prosty i poradzi sobie z nim każdy. Chlebek jest pyszny i delikatny, z dodatkami kawałków czekolady. Najlepiej smakuje kiedy posmarowany jest twarogiem lub masłem, a z kremem czekoladowym lub nutellą to połączenie czekoladowej bomby. Koniecznie wypróbuj przepis na chleb czekoladowy i zaskocz każdego, kto go posmakuje!


Chleb czekoladowy – przepis


chleb czekoladowy

Składniki:

» 225 g mąki pszennej

» 2 łyżki kakao

» łyżeczka soli

» 25 g roztopionego masła

» 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych

» 55 g cukru

» 1 jajko

» 125 ml ciepłego mleka

» 115 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Dodatkowo: prażone orzechy laskowe, cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Na początku przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz i dodaj do nich łyżkę cukru. Wymieszaj i dolej trochę ciepłego mleka, następnie dosyp 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Suche drożdże wsyp do miski, dodaj mąkę oraz wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabiać przez kilka minut, a pod koniec wlej roztopione masło i ponownie wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

Keksówkę posmaruj masłem, a następnie posyp bułką tartą lub mąką pszenną. Po upłynięciu godziny, włóż do niej wyrośnięte i wyrobione ciasto. Przykryj ściereczką oraz odstaw w ciepłe miejsce, aż chleb podwoi objętość. Może potrwać to około 2-3 godziny, lecz smak jest warty czekania.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni z funkcją góra-dół. Przed włożeniem chleba do piekarnika natnij ostrym nożem powierzchnię kilka razy. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut. Folię zdejmij po 20-30 minutach, aby skórka zarumieniła się i stała się chrupiąca. Po upieczeniu wyjmij na kratkę i ostudź.

Ten chleb czekoladowy smakuje rewelacyjnie, a w dodatku wygląda nietuzinkowo. Idealne dla dzieci! Goście i bliscy będą z pewnością zaskoczeni! Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA