REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaChrupiące i soczyste udka z kurczaka. Trudno się nim oprzeć

Chrupiące i soczyste udka z kurczaka. Trudno się nim oprzeć

Pixabay.com

Udka z kurczaka są znakomitym pomysłem na pyszny i pożywny obiad. Stanowią idealny dodatek np. do ziemniaków i surówki. Poniższy przepis pozwoli przygotować pyszną i chrupiącą ich wersję.

REKLAMA

Składniki:

1 kg udźca z kurczaka (ok. 6 sztuk) lub 4 uda – ćwiartki
sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki w proszku, oregano i tymianku
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
opcjonalnie 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Udka dokładnie myjemy i suszymy przy pomocy ręczników papierowych. Wsypujemy jedną łyżeczką soli i pieprzymy. Następnie posypujemy pozostałymi przyprawami – kurkumą, papryką, oregano i tymiankiem. Dodajemy też starty ząbek czosnku, sok z cytryny i oliwę. Dokładnie mieszamy i nacieramy mięso.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Układamy udka skórką do góry w naczyniu żaroodpornym z całą marynatą. Na wierzchu możemy położyć wiórki masła. Pieczemy bez przykrycia przez 40-45 minut w przypadku udźców i 75 minut w przypadku ćwiartek udek. W trakcie pieczenia możemy 2-3 razy polać udka powstałymi sokami.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA