Udka z kurczaka są znakomitym pomysłem na pyszny i pożywny obiad. Stanowią idealny dodatek np. do ziemniaków i surówki. Poniższy przepis pozwoli przygotować pyszną i chrupiącą ich wersję.
Składniki:
1 kg udźca z kurczaka (ok. 6 sztuk) lub 4 uda – ćwiartki
sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki w proszku, oregano i tymianku
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
opcjonalnie 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Udka dokładnie myjemy i suszymy przy pomocy ręczników papierowych. Wsypujemy jedną łyżeczką soli i pieprzymy. Następnie posypujemy pozostałymi przyprawami – kurkumą, papryką, oregano i tymiankiem. Dodajemy też starty ząbek czosnku, sok z cytryny i oliwę. Dokładnie mieszamy i nacieramy mięso.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Układamy udka skórką do góry w naczyniu żaroodpornym z całą marynatą. Na wierzchu możemy położyć wiórki masła. Pieczemy bez przykrycia przez 40-45 minut w przypadku udźców i 75 minut w przypadku ćwiartek udek. W trakcie pieczenia możemy 2-3 razy polać udka powstałymi sokami.