Chrupiąca panierka do kurczaka. Takiej jeszcze nie jadłeś

Chrupiąca panierka

Chrupiąca panierka i kurczak to połączenie idealne. To właśnie ona nadaje najwięcej smaku i niezwykłego charakteru. Poznaj przepis na rewelacyjną panierkę i koniecznie wypróbuj.

REKLAMA

Skrzydełka lub udka z kurczaka najlepiej smakują gdy otacza je chrupka panierka. Wtedy wystarczy sam sos i dane gotowe. Dziś przedstawiamy wyśmienitą recepturę na przygotowanie panierki. Tylko niewielu zna ten przepis – jest bardzo prosty,  poradzi sobie z nim każdy.

Chrupiąca panierka. Przepis, który musisz poznać

Składniki:

» 4 udka z kurczaka
» 1,5 szklanki maślanki
» 2 szklanki mąki kukurydzianej
» 2 łyżki mleka w proszku
» 1 łyżka papryki ostrej i słodkiej
» 1,5 łyżki czosnku granulowanego
» 1 łyżeczka soli i pieprzu
» 1 łyżka musztardy
» olej do smażenia

REKLAMA

Przygotowanie:

Udka podgotuj delikatnie w wodzie z odrobiną soli – około 10 minut. Odstaw do przestudzenia. Mięso z kurczaka umieść w misce i wlej maślankę, dodaj musztardę, przyprawy i wymieszaj, a potem odstaw do lodówki.

Mąkę kukurydzianą wsyp do miski, dodaj mleko w proszku i odrobinę dopraw solą. Wymieszaj i panieruj udka z kurczaka.

Na patelni rozgrzej dużą ilość tłuszczu – udka muszą być zanurzone co najmniej do połowy. Smaż udka przez 5-7 minut z każdej strony.

REKLAMA

Ten smak zaskoczy każdego smakosza. Smacznego!

Podziel się: