Chrupiące cordon blue to wyśmienite kotlety z szynką i serem w środku. Idealnie pasują na niedzielny obiad, ale nie tylko. Ich smak jest tak obłędny, że oszalejesz na ich punkcie.
Klasyczne kotlety czasem się zwyczajnie nudzą, dlatego warto przygotować cordon blue – ich chrupiąca panierka w połączeniu z szynką i wypływającym serem to prawdziwy raj dla podniebienia. Sprawdź przepis.
Chrupiące cordon blue – obłędne w smaku i soczyste. Przepis
Składniki:
» 500 g schabu
» 80 g szynki wędzonej w plasterkach
» 80 g sera żółtego w plasterkach
» 1 jajko
» płatki kukurydziane
» 1 łyżka mąki pszennej
» po około 1/3 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
» olej do smażenia
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane pokrusz i dodaj do nich mąkę pszenną oraz odrobinę soli. Schab dokładnie rozbij na cienkie plastry i dopraw solą oraz pieprzem. Połóż plasterek sera i szynki na połowę plastra schabu i przykryj drugim.
Odstaw na chwilę i w tym czasie przygotuj jajko w miseczce oraz rozgrzej olej na patelni. Kotlety najpierw obtaczaj w mące, a następnie w jajku i panierce kukurydzianej.