Chrupiące naleśniki to wyśmienity deser, który uwielbia każdy. Można podawać je w różnych kombinacjach – na słodko i wytrawnie. Mało kto wie, że jest pewien składnik, który sprawia, że po usmażeniu są perfekcyjne – elastyczne i chrupkie.
Naleśniki są szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku. Podane z bitą śmietaną, czekoladą, owocami czy twarożkiem tworzą idealne połączenie smaków. Jest pewien składnik, który warto dodać do ciasta. Dzięki niemu naleśniki nie popękają w trakcie smażenia i będą bardzo smaczne.
Chrupiące naleśniki – o tym składniku warto pamiętać
Do ciasta na naleśniki dodaj rozpuszczone i wystudzone masło. Dzięki temu naleśniki nie będą pękać i nie tylko. Masło urozmaici naleśnikom smak i aromat, a w dodatku sprawi, że będą mieć chrupiącą warstwę, która świetnie współgra z bitą śmietaną i owocami.
Składniki:
» 2 szklanki mąki
» 1 szklanka wody gazowanej
» 1 szklanka mleka
» 2 łyżki miękkiego masła
» 2 jajka
» pół łyżeczki cukru
» szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuść w mikrofali i odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miski i dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną, szczyptę soli, a następnie cukier. Całość zmiksuj, a następnie dolej masło i ponownie zmiksuj. Odstaw ciasto na 15 minut, by ciasto odpoczęło.
Patelnię rozgrzej, a potem smaż naleśniki przez 4-5 minut z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład bitą śmietaną, truskawkami, nutellą. Smacznego!