Smakowite placki ziemniaczane są sennym marzeniem wielu osób. Receptura ich przygotowania w wielu domach jest podobna, jednak aby uzyskać odpowiedni poziom chrupkości, warto pamiętać o kilku krokach.
REKLAMA
Warto pamiętać, że chrupiące placki ziemniaczane uzyskamy tylko wtedy, gdy wykorzystamy do przyrządzenia odpowiednią ilość mąki. Zbyt duża jej ilość może spowodować, że placki będą kluskowate.
Najlepszą mąką do tego smakołyku będzie pszenna w typie od 400 do 500. Dzięki temu ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, a sama potrawa będzie niezwykle miękka w środku.
REKLAMA
Podobny efekt uzyskamy, jeśli zastosujemy mąkę kukurydzianą, choć delikatnie wpłynie ona na smak placków oraz ich kolor (będą nieco bardziej żółte). Warto pamiętać, że nienajlepszym pomysłem będzie wykorzystanie mąki ziemniaczanej lub gryczanej.