Wuzetka
YouTube | Ania’s Kitchen

Wuzetka to ciasto, które od wielu lat nieustannie obecne jest na stołach Polaków. Możemy kupić je w niemal każdej cukierni, jednak jeszcze lepsze będzie, kiedy samodzielnie zrobimy je w domu. Przepis jest banalnie prosty!

Składniki niezbędne do wykonania biszkoptu to:
Mąka pszenna – 4 łyżki
Cukier – 1 szklanka
Jajka – 7 sztuk
Kakao – 4 łyżki.

Do przygotowania kremu potrzebujemy:
Cukier puder – 4 łyżki
Śmietanę 36% (schłodzonej) – 1 l
Powidła śliwkowe – 1 mały słoik

Składniki niezbędne do wykonania polewy:
Gorzka czekolada – 200 g
Śmietana 30% – 20 ml

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przyrządzenia biszkoptu. Na początku oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, następnie powoli dodajemy do nich cukier, a na końcu żółtka. Do masy dodajemy przesiane kakao i mąkę i miksujemy wszystko na bardzo wolnych obrotach. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Biszkopt pieczemy przez około 30 minut, a następnie zostawiamy do ostudzenia. Kiedy będzie całkowicie zimny przecinamy go na dwa blaty identycznej wysokości.

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę. Zabieramy się za złożenie Wuzetki. Na początku dolny biszkopt smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie ubitą śmietaną i przykrywamy drugim biszkoptem.

Polewę przygotowujemy poprzez zagotowanie śmietany, a następnie dodanie do niej kostek czekolady. Po rozpuszczeniu czekolady, przygotowaną masą polewamy ciasto. Na końcu ubitą śmietanę, która została nam z przekładania, umieszczamy w rękawie i dekorujemy ciasto.

Smacznego!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę