Ciasto bananowe bez pieczenia to wyśmienity deser, który możesz zrobić w kilka minut. Sprawdzi się na wiele różnych okazji i nie tylko. Jest tak proste, że każdy poradzi sobie z tym przepisem!
Jeśli lubisz ekspresowe przepisy na pyszne ciasta, to musisz koniecznie wypróbować tego ciasta. Banan w połączeniu z czekoladą to najlepszy duet. To ciasto bananowe bez pieczenia jest tak smaczne, że dosłownie rozpływa się w ustach, dlatego warto je spróbować.
Ciasto bananowe bez pieczenia – ekspresowe i przepyszne
Składniki:
» 3 puddingi waniliowe
» 300 g herbatników
» 9 łyżek cukru
» 1 litr mleka
» 200 g masła lub margaryny
» 1 opakowanie śmietany gęstej 12%
» 100 g czekolady
» 5 bananów
» 300 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Herbatniki pokrusz na niewielkie kawałeczki, a blaszkę natrzyj masłem. Do miski wsyp budynie waniliowe, cukier, następnie wlej 200 ml mleka i całość zmiksuj przez chwilę. Pozostałe 800 ml wlej do garnka i zagotuj, a potem szybko wlej przygotowane ciasto budyniowe. Ciągle mieszaj, aż masa będzie gęsta.
Zdejmij z ognia i od razu dodaj posiekane masło lub margarynę i gęstą śmietanę, następnie zmiksuj. Do masy wsyp posiekane herbatniki i wymieszaj. Masę z herbatnikami podziel na dwie równe części.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a jedną porcję masy budyniowej z herbatnikami połącz z roztopioną czekoladą. Wymieszaj bardzo dokładnie, a potem od razu wyłóż całość na blaszkę. Banany poukładaj ciasno na wierzch masy, następnie wyłóż drugą – jasną porcję masy budyniowej.
Ubij 300 ml śmietanki i wyłóż na wierzch ciasta. Włóż do lodówki i gotowe! Smacznego!