REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto bananowe w 10 minut. Krem można jeść łyżkami

Ciasto bananowe w 10 minut. Krem można jeść łyżkami

ciasto bananowe bez pieczenia
fot. screen Youtube / CookBakery

Ciasto bananowe bez pieczenia zachwyca smakiem i prostotą. Będzie niekwestionowanym hitem w każdym domu, ponieważ ma same atuty. Przepis chwali każdy, kto z niego korzystał. Deser jest łatwy w wykonaniu i zawsze daje popis. Receptura będzie twoim asem w rękawie w sytuacji, gdy nagle odwiedzą cię goście, a ty nie masz w lodówce praktycznie nic. Wtedy obroni cię najszybsze ciasto bananowe bez pieczenia. To tylko kilka składników i kilka minut pracy, a efekt długo zostaje w pamięci.

REKLAMA

Z czego składa się ten deser?

To kilka warstw biszkoptów nasączonych likierem. Pomiędzy każdą z nich znajduje się bajeczny krem bananowy. Zwieńczeniem kompozycji jest polewa czekoladowa. Jeśli nie przepadasz za bananami, to w tym deserze je pokochasz.

Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia

Składniki:
Krem bananowy:
300 ml śmietanki 30%,
250 g serka mascarpone,
1 łyżka cukru pudru lub proszku Śmietan-fix,
2 banany.

Poncz:
30 ml likieru bananowego,
100 ml przegotowanej wody.

Polewa:
200 g gorzkiej czekolady,
80 ml śmietanki kremówki.

Dodatkowo:
opakowanie biszkoptów.

Wykonanie:
Spód formy do pieczenia wykładamy okrągłymi biszkoptami. Rozgniatamy w misce banany na pulpę. Mascarpone ucieramy w osobnym naczyniu i stopniowo dodajemy owoce, miksujemy.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, a potem utrwalamy ją cukrem pudrem (lub fixem). Bitą śmietanę dodajemy po trochu do masy bananowej i lekko mieszamy, tylko do połączenia.

Do przegotowanej wody wlewamy likier i ponczem nasączamy ciasteczka w blaszce.
Rozsmarowujemy na nich 1/3 masy bananowej i przykrywamy biszkoptami. Znów wykładamy trochę kremu, a potem umieszczamy ciasteczka. Powtarzamy czynności do czasu, aż skończą się nam składniki. Wierzch deseru powinien być złożony z biszkoptów. Chłodzimy placek w lodówce.

Siekamy czekoladę i przekładamy do metalowego naczynia. W niedużym rondelku musimy lekko podgrzać kremówkę. Zalewamy nią kawałki czekolady i czekamy chwilę. Łączymy na spójną polewę. Nanosimy ją na deser i znów umieszczamy w chłodziarce. Możemy go udekorować ulubioną posypką (np. wiórkami kokosowymi). Podajemy po schłodzeniu. Smacznego.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA