Właśnie dzwonili znajomi i wpadną do ciebie za pół godziny, a ty panikujesz, bo nie masz ich czym poczęstować? Spokojnie! W tak krótkim czasie zdążysz zrobić rewelacyjne ciasto i zostanie ci jeszcze 15 minut na ogarnięcie mieszkania. Nawet nie musisz włączać piekarnika, ponieważ deser powstaje bez pieczenia. Musisz go tylko schłodzić w lodówce. Jeśli chodzi o smak i prezencję, to nic dodać, nic ująć. Przetestuj prostą recepturę i sam się przekonaj.
Ciasto bez pieczenia, które zaskoczy wszystkich. Pyszne i łatwe do zrobienia
Żaden z gości nie odmówi sobie zjedzenia nawet malutkiego kawałka słodkiego specjału, bo wygląda czarująco, a smakuje bajkowo. Ma idealny smak – słodycz nie triumfuje w deserze ani nie góruje. To wielka zaleta tego ciasta, ale nie jedyna. Powstaje w okamgnieniu i nie wymaga znacznego wysiłku i zdolności cukierniczych. To ciekawe, bo na pierwszy rzut oka wydaje się, że słodkie dzieło wyszło spod ręki fachowca.
Jeśli masz w szafce słoik Nutelli i paczkę herbatników, to w zasadzie możesz zabrać się do pracy. Resztę składników, czyli: cukier puder, śmietankę, wiórki kokosowe, masło czy mleko też na pewno znajdziesz w kuchni. Przyszykuj jeszcze mikser, folię spożywczą i zrób miejsce w chłodziarce.
Przepis na zjawiskowe ciasto bez pieczenia z Nutellą
Składniki na ciasto:
40 ml mleka
300 g herbatników
150 g masła
150 g Nutelli
Składniki na krem:
1 banan
250 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
100 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Najpierw kruszymy herbatniki i blendujemy na proszek. Dodajemy Nutellę i płynne masło, dobrze mieszamy. Po chwili dolewamy mleko i znów łączymy składniki. Na blacie rozkładamy folię spożywczą i umieszczamy na niej przygotowaną masę, tworząc z niej placek w kształcie prostokąta (o grubości 1 cm).
Do naczynia wlewamy śmietankę i ubijamy ją mikserem na sztywną masę. Dodajemy kokos i cukier puder, znowu mieszamy. Masę śmietanową równo rozprowadzamy na ciasteczkowym spodzie.
Obieramy banana i kładziemy go symetrycznie do krótszego z boków. Potem przy pomocy folii spożywczej rolujemy ciasto od strony owocu. Na następną cześć folii wykładamy rozpuszczoną białą czekoladę – staramy się to robić równo.
Przyrządzamy drugą otoczkę z rozpuszczonej ciemnej czekolady. Na niej umieszczamy rulon ciasta i zawijamy wszystko w ścisły wałek. Tak złożony deser schładzamy w lodówce do czasu, aż czekolada zastygnie. Kroimy go na porcje i podajemy. Smacznego.