Ciasto bez pieczenia w 10 minut. Proste, szybkie i z kilku prostych, dostępnych składników. Tym przepisem zachwycisz każdego.
Brakuje ci czasu, ale masz ochotę na szybki deser? Idealnie trafiłeś, bo to ciasto smakuje jak niebo. Jest kremowe, z dodatkiem pysznych ciasteczkowych warstw. Błyskawiczne w wykonaniu i proste, poradzi sobie z nim każdy początkujący cukiernik i kucharz.
Ciasto bez pieczenia w 10 minut. Przepis
Składniki:
» 1 cytryna
» 100 ml wody
» 2 łyżki cukru
» 1 łyżka skrobi kukurydzianej
» 300 g ciasteczek
» 120 g masła roztopionego
» 400 ml śmietanki 36% + 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do garnka wyciśnij sok z cytryny oraz wlej wodę, następnie dodaj cukier i skrobię kukurydzianą. Wymieszaj, a potem podgrzewaj i cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje. Przelej do miseczki, a następnie odstaw do wystudzenia. Ciasteczka zmiel w malakserze, a następnie zmieszaj z roztopionym masłem. Śmietankę ubij z dodatkiem cukru na sztywny krem, następnie dodawaj wystudzoną masę cytrynową. Miksuj tylko do połączenia się składników.
Masę ciasteczkową (połowę) wyłóż w okrągłej formie (19 cm), apotem wyłóż połowę masy i połóż kolejną warstwę ciasteczkową. Przykryj resztą masy i włóż do lodówki. Smacznego!