Ciasto bez pieczenia w 15 minut to wyśmienity pomysł na deser. Warstwy czekoladowej masy w połączeniu z pysznymi herbatnikami tworzą pyszną kombinację smaków. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj go w swojej kuchni.
Ciasta z czekoladą uwielbia każdy, dlatego dziś przedstawiamy pyszny przepis na deser. Przygotujesz go w 15 minut i jest idealne na każdą okazję. Wystarczy tylko kilka składników i ciasto gotowe!
Ciasto bez pieczenia w 15 minut – przepis
Składniki:
» 500 g serka mascarpone
» 400 g śmietanki kremówki
» 80 g cukru pudru
» 150 g białej czekolady
» 150 g nutelli
» około 400 g herbatników petit
» 300 ml mleka do maczania
» czekolada starta do posypania
Przygotowanie:
Do miski dodaj serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier puder, następnie zmiksuj całość przez około 5 minut, aż powstanie jednolity krem. Podziel go na dwie równe części – połowę dodaj do drugiej miski.
Białą czekoladę rozpuść w mikrofali, a potem dodaj do niej nutellę i wymieszaj. Dodaj całość do jednej połowy kremu mascarpone i zmiksuj przez chwilę.
Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia, następnie wlej mleko do miseczki, mocz każdego herbatnika i układaj na blaszce.
Na herbatniki wyłóż połowę jasnego kremu z mascarpone, następnie wyłóż na niego warstwę herbatników namoczonych w mleku i wyłóż połowę kremu czekoladowego z nutellą. Ponownie wyłóż herbatniki, potem pozostałą część jasnego kremu, znów herbatniki i na koniec pozostałą część kremu czekoladowego.
Całość posyp startą czekoladą i umieść ciasto w lodówce, by się lekko schłodziło. I gotowe, smacznego!