Ciasto Biskup to smaczny warstwowy deser, który fantastycznie sprawdzi się na różne okazje – możesz podać go na imieniny czy święta. Gdy podasz porcje swoim gościom, to gwarantujemy, że nie zostanie po nim nawet okruszek. Jeśli przepadasz za bezowymi słodkościami z makiem, to koniecznie przygotuj to ciasto.
Szukasz przepisu na pyszne i cudnie wyglądające ciasto na specjalną okazję? Oto i jest – receptura na elegancki wypiek, który stworzysz szybko i z uśmiechem na ustach. Ciasto Biskup – to dosyć nietypowa nazwa pochodząca od warstwy z wiśniową galaretką, której barwa nawiązuje do biskupich szat.
Jednak dodawanie galaretki wiśniowej wcale nie jest koniecznością. Smaczny deser powstanie, nawet jeśli sięgniesz po inną czerwoną galaretkę, np. truskawkową.
Przepis na ciasto Biskup:
Składniki:
Biszkopt:
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
4 jajka
2 łyżki zimnej wody
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju roślinnego
Beza:
3/4 szklanki cukru
4 białka
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mielonego maku
Warstwa galaretkowa:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g)
2 opakowania galaretki wiśniowej i 2 szklanki wrzątku
Masa budyniowa:
2 żółtka
200 g miękkiego masła
500 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, a formę wykładamy papierem pergaminowym. Jajka ucieramy z cukrem na jasny i puszysty krem, potem dodajemy olej i wodę. Miksujemy przez minutę. Dodajemy obydwie mąki i mieszamy na niewielkich obrotach. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut. Formę wyciągamy z urządzenia i delikatnie wyjmujemy z niej biszkopt, studzimy.
Na bezę: białka ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania, partiami wsypujemy cukier i ucieramy, aż uzyskamy sztywną i szklistą masę. Dodajemy wiórki kokosowe i mak, lekko mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 180°C przez ok. 15 minut. Wyciągamy i studzimy.
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy dżem i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Zastygającą galaretkę przekładamy na chłodne ciasto biszkoptowe. Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niego żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę nabiału przelewamy do rondelka, dodajemy oba cukry, zagotowujemy. Dolewamy chłodne mleko z mąkami i mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy ją do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch, nie przerywając miksowania, etapami dodajemy budyń. Mieszamy, aż składniki się połączą. Masę budyniową równo rozprowadzamy na twardej galaretce. Na samym wierzchu umieszczamy bezę. Smacznego.
Czytaj też: Ciasto z rabarbarem i bezą – przepis. Wyjdzie lepsze niż z cukierni